flowers greenDet är vanligare än vad man kan tro med ohyra på sina blommor. Men det finns flera knep att tillta för att bli av med ohyra på blommor. Det är inte kul att märka att blommorna i fönstret råkat ut för ohyra och det viktigaste är att hålla koll på sina växter.

Möss och råttor som käkar upp blommor och annat i din trädgård har tidigare inlägg handlat om, men nu ska det handla om en annan typ av ohyra som kan drabba dina växter och blommor inomhus. Löss av olika slag är ganska vanligt att få på sina inomhusväxter. Har dina blommor angripits gäller det att agera snabbt för att minska risken för spridning eller att växterna dör.

Sköldlöss och ulllöss – svåra att bli av med

Om du märker att det är som ett slags vitt ludd på dina blommor som ser lite ut som sockervadd så har blommorna med stor sannolikhet drabbats av ohyra vid namn ulllöss. Ser du däremot bruna små sköldar på blommorna så är det förmodligen sköldlöss. Detta är vanliga typer av löss som drabbar växter i inomhusmiljö främst. I en artikel publicerad i Expressen står det att växterna lätt blir förstörda utav dessa löss och att det sprids snabbt. Det är nuförtiden svårt att bli av med löss, de medel som fungerar är inte längre lagliga. Det du kan göra är att hålla koll på dina växter, tidig upptäckt gör det lättare att bli av med lössen. Om blomman känns kladdig kan det vara ett tidigt stadium till löss, och då gäller det att agera snabbt. Man kan duscha växten ordentligt och plocka bort lössen en efter en, men risken finns att man inte får alla. Upptäcker man sköldlöss och ullöss i ett tidigt stadie bör man ofta slänga växten, så att ohyran inte sprids till andra växter. Att duscha växten med såpavatten räcker ofta mot vanliga bladlöss.

Här följer skötseltips för julblommor: