De senaste åren har ohyran ökat på många håll i Sverige: i Trelleborg, i Västerås och i Halland rapporterar man att antalet råttor har ökat de senaste åren. Antalet fall av expressutryckningar mot möss har också ökat. Det finns många anledningar till detta. Bland annat har antalet uteserveringar ökat, vilket gör att mer mat hamnar på trottoarerna där skadedjur kan komma tå dem. En annan faktor är det ökade intresset för att kompostera gammal mat och trädgårdsavfall. En kompost har förvisso många miljömässiga fördelar, men om man lägger fallfrukt i en öppen kompost så betyder det att man ger råttorna ett ställe där det finns både mat och värme. Vem skulle kunna motstå det?

Förutom i trädgårdar kan råttor ta sig in i privata hem via avloppen. Milda vintrar, som den vi verkar få i år, gör att gnagare som möss och råttor blir fler. Blir det sedan kallt i januari eller februari kommer de att försöka ta sig in i husen. Därför kan det vara en bra idé att råttsäkra ditt hem nu, om du inte redan har gjort det. Saker att tänka på då är:

  • Att säkra brunnslock så att de inte kan rubbas av en gnagare. Skruva fast golvbrunnen i badrummet och se till att den inte torkar, för då kan råttan ta sig förbi vattenlåset.
  • Att täta huset, så att inga smådjur kan krypa in genom glipor eller springor.
  • Hålla ordning på utomhusmiljön, inte låta trädgårdsavfall ligga och inte lägga matrester i en öppen kompost.
  • Att råttor är nattdjur. Det kan vara därför du inte ser dem.