Att renovera är ofta roligt men hela renoveringen ska finansieras på något sätt. Du kan se renoveringen som en investering och att då att ta ett lån kan vara en väg att gå. Gå igenom din ekonomi och räkna ut hur stort lån du kan ta.

När du ska renovera står du inför viktiga beslut som vilka material och färger du ska välja. Men ett ännu viktigare beslut du ska ta är hur du ska finansiera hela renoveringen. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att betala en renovering. Du kan absolut låna pengar till renovering om du vill det. Om du inte har pengar att betala för renoveringen just nu kan det vara en fördel att låna för att få det färdigt. Det finns lån som passar för de flesta ekonomiska situationerna, du kan låna utan att äventyra din ekonomi. En renovering höjer i det allra flesta fall bostadens värde. Du kan därför se renoveringen som en investering i bostaden. När du genomför renoveringen direkt får ett hem som du trivs med och som ger dig glädje. Det som avgör hur du ska göra är din ekonomiska situation. Din ekonomi är avgörande hur mycket du kan låna och du måste räkna på hur du ska betala tillbaka pengarna.

Räkna ut vad hela renoveringen kostar

Hur mycket pengar du behöver beror på hur omfattande renoveringen är. En mindre renovering behöver inte jättemycket pengar. Att måla om, slipa golv och göra mindre förändringar kostar inte skjortan. En större renovering som exempelvis ett nytt badrum eller kök är större insatser som kräver att du behöver mer pengar till förfogande. Gör en tydlig plan av vad du ska genomföra för typ av renovering och räkna ut på ett ungefär hur mycket det kostar.

Gör en månadsbudget

När du tar ett lån ska du alltid läsa igenom villkor och kolla vilken ränta du får. Du betalar en summa pengar för att låna pengar. Du behöver ha utrymme för återbetalning i din ekonomi. Innan du tar ett lån är det bra att göra en månadsbudget där du tar med lånet. Då ser du om det är gångbart att låna den summan som du har tänk.