Har något gjort inbrott i din lägenhet eller villa? Inte, vilken tur. Men om du skulle drabbas är det bra att du har koll på vad du ska göra – och det kan du läsa om här.

Den viktigaste förebyggande åtgärden att skydda sitt hem från inbrott är att installera ett larm, har man villa finns till exempel speciellt villalarm. Men det går självklart även att skaffa larm till lägenheter också. Andra förebyggande saker man kan göra för att skydda sig mot inbrott är att gå med i grannsamverkan, ta bort prylar från tomten som tjuven kan använda för att ta sig in med hjälp av och även skaffa lås till både dörrar och fönster, samt mycket mer. Men något man ska minnas är att man kan råka ut för inbrott oavsett hur förebyggande man än varit – och då är det viktigt att man vet hur man ska göra. Det är något som polisen har svar på.

Så här ska du göra om du fått inbrott

  • Anmäl till polisen – om du märker att någon gjort inbrott i ditt hem ska du genast anmäla detta till polisen, och det gör du genom att ringa 114 14.
  • Om du kommer hem och misstänker att du klampat in i ett pågående inbrott ska du ringa larmnumret 112.
  • Anmäl brottet så fort du upptäcker det och för att undvika att spår försvinner från brottsplatsen, och detta ska du göra även om du saknar försäkring.
  • Städa aldrig på brottsplatsen, då kan du städa bort viktiga spår från tjuvarna då man vid en teknisk undersökning kan få fram vital information för att få fast tjuvarna.

Detta ska en anmälan innehålla:

  1. En bra och utförlig beskrivning av hur brottet skett.
  2. Uppge om det finns vittnen till brottet.
  3. Uppge vad som stulits.
  4. Uppge om tjuven orsakat några skador i hemmet.

Andra saker att tänka på vid ett inbrott

  • Har du försäkringar? Ring ditt försäkringsbolag och anmäl inbrottet och vad som stulits.
  • Se till att ditt hem blir säkert igen genom att kontakta låssmed eller en leverantör av dörrar eller fönster om dessa förstörts i samband med inbrottet.