Med det stora utbudet inom inredning är det lätt att hitta sin egen stil och förändra hemmet efter tycke och smak. I valet av färg, funktion, modell och pris är det bra att komma ihåg hållbarhetsfrågorna. Med hjälp av några enkla riktlinjer kan hemmet förändras och uppdateras på ett miljövänligt sätt.

Att spara energi och resurser kan göras på flera olika sätt. För att minska elförbrukningen är det bra att välja elektronik med hög energimärkning. För nyproducerade varor finns olika miljömärkningar att titta efter. Miljömärkningarna följer produkten från råvara till avfall och ska ofta garantera kvalitet, innehåll, samt miljö- och hälsoskadliga ämnen.

Energiklassad elektronik

Särskilt viktigt är det att välja rätt vitvaror eftersom de används ofta och drar mycket energi. Energimärkningarna ska finnas på all elektronik och används på samma sätt av alla försäljare, både i butik och online. Energiklassad elektronik kan vara något dyrare att köpa in, men det sparas in under åren de används, vilket är bra både för plånboken och miljön. För glödlampor är LED-lampan mer energisnål. Batterier är miljöfarliga och bör köpas uppladdningsbara. Solcellsdriven elektronik finns framför allt inom belysning.

  • Energimärkning anges i skala A-D där A är bäst för miljön
  • Energimärkning A+++ är mer miljövänlig än A+
  • Kör disk- och tvättmaskinen full och välj eko-program
  • Laga mer mat på spisen och använd eftervärmen i ugnen
  • Välj LED-lampor
  • Välj solcellsdriven elektronik
  • Välj uppladdningsbara batterier

Laga, gör om och handla begagnat

Genom att inte köpa nya produkter minskar behovet av råvara och energi vid framställning och transport. Begagnade varor kommer till fortsatt nytta istället för att slängas. Många saker kan göras om till något annat eller bli fina med ny färg. Idag finns lokala grupper som byter kassar med kläder, böcker och leksaker med varandra. Loppisar har ofta tyger och möbler som fortfarande är i fint skick. Ett flertal böcker och bloggar beskriver återbruk och kreativ inredning.

Att inreda sitt hem miljövänligt är både enkelt och roligt när du vet vilka möjligheter som finns. Titta en extra gång på saken du tänkt slänga eller köpa och ha energi- och miljömärkningarna i åtanke när du väljer. Då kan hemmet förändras med gott samvete.