Vi har tidigare skrivit ett inlägg om detaljer som förändrar, som hur ett golv kan förändra känslan i ett rum alldeles totalt, från ett vanligt platsgolv till exempelvis ett massivt trägolv lagt i fiskbensparkett. Idag skriver vi mer om hösten 2015:s stiltrender vad gäller inredning.

BlommönsterI denna webbartikel på GP kan vi läsa om höstens alla inredningstrender, och det är mycket som är nytt och starkt betonat jämfört med tidigare år. Ord som nordisk retro, möbler i naturliga material samt mörkare färgskalor på väggarna är något som det tas fasta på i år och som vi hajpar något enormt.

Många väljer helt enkelt att ta sig bort från det nordiskt ljusa och fräscha med allt i vitt samt en hel del shabby chic och lantliga gräddvita kök. Istället väntar mörkare väggar i kulörer som påfågelsblått och koltrastblå, ruffiga plåtdetaljer samt mycket i koppar, roséguld och guld. Vi vill ha äkta varor och kvalitet, med tung marmor på köksbänkar, i badrummet samt på tunga sidobord. Men även blankpolerad mässing gör entré i våra hem, tillsammans med mjukt läder och ren, naturlig ull. Ju mer naket desto bättre, enligt artikeln, med lampor utan lampskärmar där foten är i obehandlat trä och linnet sommarfräscht skrynkligt.

Retro och dekadens

Fortfarande finns retrotrenden kvar över oss, med influenser från 1950-talsteakbord och skåp, färger från sextio- och sjuttiotalen samt men blandning som är både lekfull och allvarlig. Pastellerna är fortfarande kvar men nu gärna i dovare kulörer, gärna i olika nyanser (valörer) av grått, som varit med ett tag nu på trendlistan.

Den rustika industriella känslan finns även den fortfarande kvar där meat-packing disctrict är en sorts stilikon tillsammans med storstadspulsens energi och dekadens. Patina är viktigt, då hellre rost än slitna vita vitrinskåp. Färger som rostrött, indigoblå och ärggrön är inne, tungt och rökigt nästan.

Fyra viktiga material som nämns i artikeln är just: marmor, linne, mässing och läder. Tillsammans skapar dessa en känsla av gedigen kvalitet och tyngd, äkthet med andra ord. Det ska vara beständigt och hållbart samtidigt som det finns en omisskännlig förnimmelse av lyx, även om detta ska vara subtilt över hemmet och inte skyltas med som i ett inredningsmagasin.