Det finns en hel del saker att ha koll på när man ska flytta hemifrån såsom att man först och främst ska välja boende typ – hyresrätt, bostadsrätt eller hyra i andra hand. Här är allt du behöver tänka på för göra flytten hemifrån så lättförståelig och enkel som möjligt.

När du ska flytta hemifrån behöver du först och främst bestämma dig för vilken typ av boende du vill flytta till. Ska du hyra i andra hand är det till exempel viktigt att tänka på att välja en bostad med en rimlig hyra och att din inhyrning i bostaden sker rätt och riktigt, och inte svart för om en hyresvärd kommer på en olovlig uthyrning blir både du och bostadens ägare vräkta. Om du då i stället väljer att satsa på att hyra en lägenhet själv ska du tänka på att det tar tid att få tag i ett förstahandskontrakt och att detta kräver att du står i bostadskön. Kanske är det då bästa alternativet att köpa en bostad. Men vad ska man då tänka på?

Tips för att köpa ditt första boende

Om du ska satsa på att köpa en bostadsrätt kan det vara smart att kontakta en mäklare som kan hjälpa dig med att faktiskt hitta en bostad som är inom din prisklass, och för att denne ska kunna göra detta så måste du ha en hel del saker klara för dig. Till exempel behöver du ansöka om bolån för att få ett lånelöfte och hur mycket du får låna beror helt på din inkomst. Därför är det vanligt att föräldrar ansöker tillsammans med sitt barn som ska flytta för att få chans till bättre lånevillkor.  När detta sedan är klart kan du börja gå på visningar av bostäder som är inom din prisklass – och många mäklarbyråer, såsom i detta exempel Mäklarhuset, erbjuder virtuella visningar av många bostäder och dessa kan se ut så här:

Bra saker att veta inför bostadsköp

Ett smart tips till dig som ska köpa ditt första boende är att läsa igenom Expressens guide där man sammanställt allt som man behöver tänka på. I artikeln finns bland annat information om lånelöften, bolåneräntor, amorteringskrav och andra sorters lån såsom bottenlån, topplån och kontantinsatslån. Likaså finns information om alla viktiga begrepp som kan dyka upp vid just bostadsköp och man berättar bland annat vad både acceptris, bunden ränta/fast ränta och köpebrev faktiskt betyder och innebär – så den guiden rekommenderas varmt att spana in!