pexels-photo-247646Nu är det hög tid att belysa din trädgård! Årets mörka månader är här, och det är få saker som ger så mycket myskänsla som snygg och smart belysning i trädgården. Det skrämmer även bort tjuvar och leder dig framåt i mörkret.

Att belysa i trädgården handlar både om estetik och praktik. På samma vis som du inreder med lampor så ska du även sätta fokus med belysning på de vackraste delarna av din trädgård, samt belysa uppfart, infart och entré. Här ges nyttiga tips på området.

Fundera över ljusets funktion

Till att börja med ska du fundera över vad som är syftet med belysningen. Välj inte bara armaturer efter hur de ser ut, utan också efter hur ljuset sprider sig och faller. Det är viktigt att du ser vart du ska gå och vart du ska parkera bilar och cyklar exempelvis. Dessutom så håller belysta ägor och hus inbrottstjuvar borta, eftersom de gärna vill gömma sig i mörkret.

Belys även trädgårdens vackra delar

Men det är också viktigt att ha ljus runt omkring trädgårdens funktionella delar, också att belys det som du tycker är snyggt. Det handlar om att skapa variationer i belysningen ute och där kan du gott blanda både varmt och kallt ljus. Blanda med att belysa uppåt och nedåt, men belys inte uppåt på de platser där belysningen är mer funktionell, som vid entré och uppfart. Det gäller att prova dig fram för att hitta det som passar dig och dina preferenser. Gå runt och provbelys för att komma fram till hur du vill ha det. Såhär säger belysningsexperten till GP.

”Se till att belysa det du tycker är vackert i trädgården – du kan ha flyttbara spottar som du placerar där det är som vackrast för tillfället. Belys det du blir glad av att se!”