Många drömmer om att bli författare, tänk att jobba utifrån sig själv och när man själv vill, via sin egen inspiration och på sätt och vis vara sin egen chef. Men det finns också nackdelar med att vara författare, så som ekonomiska aspekter och press på att lyckas.

bok studera hjärta

Vi har tidigare skrivit om att skapa en arbetsplats hemma, och faktum är att som författare så har man oftast sin arbetsplats i hemmet. Det är väldigt få författare som har ett kontor utanför hemmet där de sätter sig för att skriva. Man skriver bäst där man har inspiration och känner sig trygg, och var annars är inte det förutom i sitt hem?

Framgång och pengar

Tyvärr är det så att man behöver bli ganska framgångsrik för att tjäna bra på sina böcker. Pocketböcker säljer bra, men betalar dåligt. Så det gäller att ha ett smart tänk med sin författarsatsning. Om man ska inspireras av deckarförfattare som Camilla Läckberg så finns hennes äldre böcker oftast i pocketvariant, men de nyare böckerna ges ut i inbundna utgåvor. Detta beror troligen på att man generellt tjänar bättre pengar på inbundna böcker men att pocketböcker ofta är ett bra sätt för att sprida sitt namn i Sverige och utanför landet. Så vill man bli författare kan ett startkapital vara ganska bra, det är inte helt lätt att leva på sitt författarskap under de första åren.

Tips för att bli författare

I grund och botten handlar det faktiskt om att kunna skriva, och att skriva något som folk faktiskt vill läsa. Annars är det ganska fritt med författarskap. Några grundregler är dock att aldrig plagiera någon eller hänga ut riktiga människor i litteratur. I Dagens Nyheter ger bibliotekarien Jenny Lindh tips till signaturen Molly om författarskap. Några av råden som ges är bland annat att man inte behöver plugga massa på Universitet för att bli författare och att man inte ska fastna i klyschor och inte ta inspiration från gamla författare som hävdar att deras gamla utgåvor är ”riktig litteratur”. Man ska utgå från sig själv och försöka skapa något unikt, och även hoppas på lite tur. Nedan ger Björn Ranelid sina bästa författartips: