När det gäller uppvärmningen på ditt hus finns vissa saker att tänka på. Beroende på olika faktorer kan olika upplägg för uppvärmning ge olika fördelar. Bland annat kan du få kostnadsfördelar, men det kan också vara fördelaktigt för miljön.

Om du inte har tillgång till bergvärme eller jordvärme eller om du redan har ett värmesystem till huset men vill ha någon form av komplement kan en luftvärmepump vara en fördel.

Flera fördelar med luftvärmepump

Det finns många fördelar med att skaffa sig en luftvärmepump. En av de främsta fördelarna kan vara att en luftvärmepump kan sänka dina energikostnader betydligt. I vissa fall kan den rent av halvera dina energikostnader, beroende på utformningen och storleken på huset, läget och vad du i nuläget har för system. Dessutom är det billigt och smidigt att installera.

En luftvärmepump är också relativt miljövänlig då den utvinner energi direkt ur luften utan att släppa ut föroreningar. Du behöver dessutom inte anmäla den till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Vissa luftvärmepumpar fungerar även som en slags ventilation då de sätter luften i rörelse. Och den kan kyla ned hemmet om det skulle bli riktigt varmt på sommaren.

Hur en luftvärmepump fungerar

En luftvärmepump hämtar sin energi från solenergi som är lagrad i utomhusluften. Det kan låta lite konstigt om det skulle vara kallt ute. Men även i kall luft finns en gnutta värme. Det handlar bara om att kunna separera den lilla värmen från den kalla luften. En luftvärmepump gör detta med hjälp av en speciell kompressorteknik. Den varma luften skjuts sedan in i fastigheten.

Även om detta är en effektiv process bör luftvärmepumpar kanske främst ses som ett komplement. De räcker oftast inte för att på egen hand värma upp ett helt hus. Men även som komplement kan de sparar väldigt mycket på den totala kostnaden för uppvärmning.