Om du värmer ditt hus med direktverkande el är det väl värt att överväga en luftvärmepump. Luftvärmepumpen kan minska dina energikostnader. Dock finns det en del saker att överväga innan du väljer värmepump för att säkerställa att du träffar rätt val för dina omständigheter.

När du väljer bland olika luftvärmepumpsmodeller ska du ha i åtanke att inte alla är anpassade efter nordiskt klimat. Pumpen måste till exempel kunna leverera värme även vid stark kyla. Du måste analysera ditt hus innan köp. Hur stor är ytan som ska värmas? Hur mycket plats behöver du? Vilka funktioner ska pumpen ha? Tips om vad du ska tänka på finns på https://nkve.se/luft-luft/daikin som också säljer värmepumpar anpassade för svenskt klimat.

Viktiga punkter att tänka på

En luftvärmepump bör hellre vara överdimensionerad än underdimensionerad. Då slits den mindre och är mer effektiv. Pumpen fungerar också bäst i öppna planlösningar. När du jämför olika värmepumpar är det SCOP-värdet du ska titta på. Den är den genomsnittliga värmefaktorn under ett år för värmepumpen och ju högre den är desto bättre. Den indikerar hur mycket värme pumpen ger i förhållande till den el den använder. Värmepumpen är enkel att installera, men det betyder inte att den är underhållsfri. Regelbunden skötsel är viktigt.

”Redan efter två-tre års drift kan värmepumpen ha tappat en stor del av sin kapacitet på grund av att inomhusenhetens luftfilter och lameller täppts igen av smuts och damm”, säger värmepumpsteknikern Mats Bovide till Privata Affärer.

Fördelar med luftvärmepumpen

Luftvärmepumpen har många fördelar. Installationen kräver inga större ingrepp. Den utnyttjar energin i luften för att utvinna värme och är därför ett utmärkt komplement till dyr direktverkande el. Dessutom kan den användas till kylning under riktigt varma sommardagar.