Det finns en rad olika tips och råd om hur man ska bära sig åt för att skydda sig mot inbrottstjuvar. Vissa knep är bättre än andra, men vad är det egentligen som avskräcker en inbrottstjuv från att begå inbrott i vissa hem men inte i andra? Före detta kriminella Paul, numera förbundsordförande i KRIS, berättar hur han tänkte när han livnärde sig på inbrott.

Många tänker att det gott och väl räcker med ett bra hemlarm för att skydda sitt hem mot inbrott, men det är långt ifrån sanningen. Vad som får en inbrottstjuv att avstå från att bryta sig in i ett hem har sällan med larmet att göra utan handlar om helt andra saker. Något så simpelt som ett fönster på glänt kan bjuda in till inbrott – och något så vardagligt som en granne med mobilkamera kan avbryta ett helt inbrottsförsök. Så är det i alla fall om du frågar Paul. Han är före detta kriminell och numera förbundsordförande i KRIS, föreningen Kriminellas Revansch i Samhället. I en intervju med Aftonbladet berättar han om hur just om hur det oftast var grannar som fick honom att avbryta sina inbrottsförsök och allt de behövde göra vara att dyka upp, titta sig omkring lite och sedan ta upp sin mobilkamera för att han skulle ge sig iväg illa kvickt. På frågan om hur han själv skyddar sitt hem mot inbrott när han inte är hemma svarar han att han säkerställer så att det finns bilder på alla hans värdesaker och att han låter någon bo i hans hem när han reser bort. Han berättar också att han har ett hemlarm och att han har frsäkrat ala sina värdesaker hos försäkringsbolaget. Hans bästa tips till oss andra är:

  1. Skaffa ett bra inbrottslarm med uppkoppling till larmcentral som kan skicka väktare och polis i händelse av skarplarm.
  2. Skylta inte med dina värdesaker – lås in dem och lägg dem inte synliga i fönster.
  3. Skryt inte om din semester på sociala medier – det är som att juda in tjuvar och ovälkomna gäster i hemmet.
  4. Be grannarna hålla koll – även om det inte är bra att skylta med att du ska vara bortrest så kan det vara bra att informera grannarna så att de snabbt ringer polis om de ser någon obehörig stryka sig runt huset.
  5. Ha någon som bor hos dig när du är bortrest!