Står man inför en köksrenovering och ska anlita hantverkare, är det viktigt att man har koll på priset. Priset kan nämligen skilja väldigt mycket mellan hantverkare helt enkelt för att vissa hantverkare drar till med högre priser i hopp om att beställaren ska gå med på det.

230862-do-it-yourself-concept-woman-with-drill

Köket är hemmets hjärta, det har vi skrivit om många gånger. Därför vill de flesta ha ett kök som de kan trivas i och som de kan ha folk på besök i och laga mat i. Det är dock långt ifrån alla som har ett kök som de trivs i. För dessa personer kan det bli aktuellt att renovera köket, men det finns en del saker man bör tänka på innan man drar igång renoveringen.

Stora skillnader i pris

Till att börja med bör man kolla på vad en köksrenovering kan kosta. Det har nämligen rapporterats mycket i medierna den senaste tiden om att det kan vara stora prisskillnader för renoveringar. Konsument Göteborg har studerat nio olika offerter på samma kök när det gäller hantverkskostnader och platssättning. Man tittade bland annat på materialbeskrivning, arbetsbeskrivning, ROT-avdrag och F-skatt. Det man upptäckte när man studerade offerterna var att priserna för samma arbete kunde variera från 21 600 kronor upp till så mycket som 64 000 kronor. Experter tror att den stora prisskillnaden inte har sin förklaring i att hantverkare räknar olika, utan i att en del hantverkare chansar och tar ett högre pris än vad som är rimligt. Kanske har de redan så många arbeten planerade att de vågar gambla och se om det går att lura beställaren.

Begär in fler offerter

För att undvika att få betala mycket mer än man egentligen borde, bör man ta in flera offerter och vara noggrann och jämföra samma saker i den arbetsbeskrivning som ska finnas med i offerten. Dessutom kan man alltid försöka förhandla med hantverkaren om man tycker att priset är för högt. Har man fått in en offert som är lite dyrare får man faktiskt lov att be hantverkaren motivera priset. Man bör även se till att offerten har alla de uppgifter som ska finnas med. Bland annat ska en tydlig arbetsbeskrivning och materialbeskrivning finnas, men även uppgifter om när arbetet ska vara klart och tydliga kontaktuppgifter ska vara med.