Belysningen är avgörande för inredningen i hemmet. Ofta krävs det olika sorters ljus i rummet beroende på dess funktion. Med flera ljuskällor skapas ett trivsamt och vackert hem.

lamporMed rätt belysning och vackra lampor kan du åstadkomma underverk i hemmet. Svenskar älskar inredning och lägger ned stora summor på att dekorera hemmet. Utan rätt ljussättning är det dock bortkastade pengar. Belysningen är avgörande för trivseln i hemmet och för att lyfta fram övrig dekor. Prisvärda och snygga lampor online i olika modeller är det bästa sättet för att skapa trivsel. Med olika sorters ljus och flera ljuskällor kan du skapa effektfulla kontraster. Nedan följer några enkla knep på hur du kan förvandla ditt hem med belysning.

Olika sorters ljus

Det finns olika sorters ljus och dess funktioner. Det är viktigt att varje rum inreds efter dess användningsområde och behov. I de flesta rum krävs det oftast flera sorters ljus. De olika sorters ljusen kan delas in i följande kategorier:

  • Allmänljus vars uppgift är att sprida ljus till hela rummet där vardagliga sysslor utförs. Allmänljuset kommer ofta från taklampan.
  • Arbetsljuset som ger ett starkt ljus som exempelvis behövs vid städning. Alla rum har olika funktion
  • Stämningsljus vars uppgift är att skapa en trevlig atmosfär i hemmet och fungerar som en mjuk kontrast till allmän- och arbetsljuset.

Läs mer i Expressen.

Olika ljuskällor

Flera mindre ljuskällor är bättre än en enda stor ljuskälla. Ett inredningsmisstag som många gör är att bara ha en enda stor ljuspunkt i rummet som oftast är det en taklampa. En enda ljuskälla kan sällan tillgodose alla behov i rummet. Risken är att ljuset är för starkt för vissa aktiviteter och för svagt för andra. Flera ljuskällor i rummet ger en hemtrevligare känsla och skapar dessutom dekorativa kontraster. Med flera lampor kan du bestämma vad i rummet du vill framhäva. Belysningen kan även skapa illusionen om ett större rum. Tumregeln är att ju större rummet är desto fler ljuskällor behövs det. I kök och vardagsrum behövs det vanligtvis flest ljuskällor.