Våren har varit sen i år, men det betyder inte att pollenallergikerna drabbas mindre av problem än tidigare år. Nu är pollensäsongen här med full kraft, vilket leder till svåra besvär för många. Ett sätt att lindra besvären är dock att investera i en luftrenare.

Pollensäsongen påverkar inte bara oss när vi befinner oss utomhus. Pollen kommer också in i hemmen, bl.a. via ventilationen, och irriterar luftvägarna även när vi befinner oss inomhus. Även om luften är smutsigare i städerna kan de här problemen faktiskt vara större på landet, eftersom det finns mer pollen i luften där. Då kan en luftrenare vara guld värd.

Moderna luftrenare klarar partiklar ned till 0,3 mikron, alltså tre tiotusendels millimeter, skriver Vi i Villa. Det hjälper inte bara mot pollen, utan även pollen, damm, mögelsporer, bakterier och tobaksrök. Detta minskar besvären ytterligare, både för de som är allergiska mot pollen och för de som reagerar på andra allergener.

Dålig cirkulation i bostaden

Att få in pollen utifrån i bostaden kan vara ett stort problem. Men ett annat vanligt problem är faktiskt att för lite luft kommer in i bostaden. Enligt Folkhälsomyndigheten ska ventilationen i ett rum klara av att byta ut åtminstone hälften av luften i rummet på en timme. 78 procent av de svenska småhusen, och 50 procent av småhusen, når inte upp till detta riktvärde, skriver Villatidningen.

Så här har det inte alltid varit. Det är de senare årens satsningar på tätning, som gör husen mer energisnåla, som har medfört att luftomsättningen försämras. Partiklar från kläder, elektronik och möbler kan också irritera kroppen på olika sätt, och om dessa inte vädras ut ordentligt är det bra att komplettera med en luftrenare. Mer om partiklar och luftkvalitet finns att läsa på Folkhälsomyndighetens webbplats.