För den som ofta har besök eller vill skaffa inneboende kan en idé vara att inreda det där extra rummet. Men hur gör man sitt gästrum trivsamt för just gästen?

Den rådande bostadsbristen blir ännu värre och påverkar nu de studenter som blivit antagna till högskolor i höst. I år är det över 350 000 studenter som tvingas tävla om drygt 80 000 studentboenden. I storstäderna Göteborg och Stockholm kan studenterna tvingas vänta tre till fem år på en studentlägenhet. Medan det i studentstäderna Umeå är en väntetid på tre, respektive 4-8 år. Studenterna tvingas sova på dyra campingar och ta osäkra andrahandskontrakt. För att hjälpa dessa studenter kan det vara hög tid för den som har ett extra rum eller en gäststuga att hyra ut det. Men hur inreder man ett gästrum på bästa sätt?

Det viktigaste i ett gästrum, som med vilket sovrum som helst, är sängen. Se till att den är bekväm så att din gäst kan sova skönt. Ett tips är att köpa en bäddsoffa. Då kan din gäst eller inneboende verkligen bo i rummet. När sängen inte behövs används den som soffa, där gästen kan sitta och titta på tv eller kanske läsa en bok. Ha även gärna en garderob där du i alla fall reserverar en låda för gästen. Sätt upp krokar på väggen så att gästen kan hänga eventuella ytterkläder i rummet. Ha även en spegel på väggen så att gästen kan göra sig snygg utan att behöva gå till något annat av husets rum. Genom att ha bra förvaring och smarta lösningar i rummet kan du förvandla det till ett arbetsrum när du inte har någon gäst där.

När man inreder ett gästrum gäller det att inte bli för privat. Din gäst vill förmodligen inte ha en massa familjefoton från er senaste semester på väggarna. Har du inget extra rum i ditt hus men vill ändå ha gäster över, kan en idé vara att bygga en gäststuga på tomten. Man behöver inte ha bygglov för att bygga en gäststuga men den måste vara max 15 kvadratmeter stor. Stugan får dock ha en veranda som går utöver dessa 15 kvadratmeter.