”I hemmets trygga vrå” går talesättet, och ska få oss att känna trygghet i att när vi väl är i våra hem så ska vi känna oss säkra. Men riktigt så är det inte.

De flesta av oss medborgare vet vad som är mitt och vad som är ditt och väljer att inte gå över lagens långa arm till den mörka och brottsliga sidan. Men, det finns dessa som inte har samma spärrar och som är mer benägna att ta av oss andra och behå brott. Trotts att vi får säkrare hem där ett villalarm nu är en självklarhet för de allra flesta, så begås det fler brott. Många ställer sig nu frågan hur långt man är benägen att gå för att säkra sitt hem så kan man känna sig så säker man bara kan bli. Statistiken från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, visar att trenden med inbrott bara håller i sig.

Skydda ditt hem

I den bästa av alla tänkbara världar ska vi människor inte ens behöva ha lås på våra dörrar. Vi borde kunna känna oss säkra med att ingen som inte ska komma in gör det. Tyvärr är verkligheten en helt annan och ett bra larm är en bra trygghet. Men, det finns även mycket mer än bara larm som man kan ta till för att försäkra sig om att vara så trygg man kan.

Bra tips på vägen

Det finns många bra tips som man kan ta till. Allt från att tänka till själv, men även att kanske försöka tänka som en inbrottstjuv. Gör man det kan man komma på bra lösningar för att skydda sina hem. Här kommer några tips som kan vara bra att ta till nu i semestertider när man kanske lämnar sin bostad tom en längre tid.

  • Utgå från ditt eget boende och se till både fönster och dörrar hur de ser ut samt hur man kan ta sig in. En tjuv är mer benägen att ta sig in i markhöjd. Detta för att dra så lite uppmärksamhet på sig som möjligt.
  • Nu under semestertider är det viktigt att tänka på att ens brevlåda eller brevinkast blir tömt av någon granne eller av en släkting eller vän. Det är annars ett bra sätt för en tjuv att se att man inte varit hemma på ett tag.
  • Lika så är det att be någon vattna ens blommor när man är på resande fot så att man alltid har levande växter i fönstren.
  • Handlar det om vintertid är det bra om man kan få någon att skotta ens uppfart så att den inte snöat igen.
  • En stor trygghet är att skaffa sig lampor runt huset som tänds om någon skulle komma i närheten. Det gör att man lyser upp mörka områden samt att det avskräcker inbrottstjuvar då de ökar chanserna att de upptäcks.
  • Ett annat bra tips är att ha en bra grannsämja så man håller utkik i ens område om det skulle vara något som inte stämmer.

Så, inbrotten går visserligen upp, men genom att ta till några knep kan man enkelt öka tryggheten.