Drömmer du om en större lägenhet eller behöver den växande familjen flytta till ett hus? Om du har skulder kan drömmen kännas omöjlig att uppnå. Men det behöver inte vara så. Allt fler upptäcker att det går att få lån trots skulder.

Allt fler svenskar har skulder som de inte kan betala. Skulderna kan uppstå på många olika sätt – arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa och konkurser är några exempel på händelser i livet som kan leda till skuldsättning. För den som har skulder som har gått vidare till Kronofogden och fått en betalningsanmärkning kan det kännas omöjligt att få lån till bostad, men visst går det att få bolån med skulder också, men det krävs grundliga förberedelser.

Så får du lån trots skulder

bolånDe traditionella bankerna har ofta höga krav på både stabil inkomst och skuldfrihet för att bevilja bolån. Den goda nyheten är att det idag finns flertalet mindre aktörer som erbjuder bolån och som har mer generösa regler. Men även här är det viktigt att vara väl förberedd. Det här behöver du tänka på:

  • Vänd dig till mindre aktörer som gör en individuell prövning.
  • Gör en tydlig budget och återbetalningsplan redan innan du kontaktar banken. Det här visar att du har ordning och reda i ekonomin och har marginaler nog att betala tillbaka lånet.
  • Förbered intyg och var ärlig. Se till så att intyg som styrker din inkomst är uppdaterade och tillgängliga att bifogas i ansökan. Tänk också på att vara ärlig med dina skulder, förklara gärna vad som hänt. Kreditgivaren kommer att se dina skulder vid en sedvanlig kreditkontroll så det finns ingen anledning att försöka smyga.
  • Var beredd på högre räntor än bankernas snitt. Har du skulder behöver du vara beredd på att långivarna ser det som en större risk att låna ut till dig. Därför kommer du att erbjudas högre räntor. Det här behöver du ha med i din budget.

Var realistisk i hur du lägger upp budgeten, tänk på att räntorna kan stiga och att detta kommer att påverka din boendekostnad. Räkna ut hur mycket du behöver ha kvar varje månad för att klara det nödvändigaste i livet. Med en stabil budget i grunden kan du känns dig trygg med att du alltid kan betala både bolånet och alla andra fasta utgifter.